БНРСнимка I, Konstantinos Stampoulis УикипедияНезабавна доставка на една ескадрила от 18

...
БНРСнимка I, Konstantinos Stampoulis УикипедияНезабавна доставка на една ескадрила от 18
Коментари Харесай

Гърция закупува въоръжение и реорганизира въоръжените си сили

БНР

Снимка  I, Konstantinos Stampoulis Уикипедия

Незабавна доставка на една ескадрила от 18 френски изтребителя Рафал, амбициозна стратегия за модернизацията на всички родове войски и увеличение на числеността на армията с 15 хиляди души разгласи през днешния ден в Солун гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, оповестяват международните организации и гръцките медии.

Мицотакис направи тези изказвания в конюнктура на растящо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, съобщи Българска телеграфна агенция като цитира Франс прес.

" Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е значима стратегия, която ще образува народен щит ", съобщи Мицотакис в тирада в Солун. Той добави, че тази стратегия ще сътвори хиляди нови работни места.

Както оповестяват АНА-МПА и телевизионният канал Скай, в речта си Мицотакис разгласи шест съществени решения, които, както съобщи той самият, " умножават мощта, функционалността и успеваемостта на гръцкото оръжие ".

Първо, гръцките военновъздушни сили (ВВС) получават неотложно една ескадрила от 18 изтребителя Рафал, които ще заменят по-старите Мираж. Става въпрос за изтребители от така наречен потомство 4,5. Според гръцкия министър председател този ход ще ускори възпиращата мощ на гръцките Военновъздушни сили, които, в композиция с осъвременените Ф-16, няма да могат да бъдат подценявани от никого.

Второ, гръцките военноморски сили стартират процедура по въвеждането на въоръжение във флота на 4 нови многофункционални фрегати. Успоредно с това ще бъдат осъвременени фрегатите МЕКО, които към този момент са на въоръжение. Заедно с новите плавателни съдове ще бъдат доставени четири военноморски хеликоптера РОМЕО - " най-боеспособните в света ", както акцентира Мицотакис.

Трето, ще бъде обогатен арсеналът и на трите рода войски. Незабавно ще бъдат обезпечени нови противотанкови оръжия за сухопътните сили, нови торпеда за военноморския флот, нови управляеми ракети за Военновъздушни сили.

Четвърто, капацитетът на гръцките въоръжени сили ще бъде укрепен с наемането на 15 хиляди нови кадрови бойци през идващите 5 години, като паралелно ще бъде направена преоценка на цялата рамка на военното обучение, което ще дава гратис сертифицирани цивилни умения.

Пето, ще бъде активизиран гръцкият военнопромишлен комплекс. Американски капитали към този момент влагат в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина. В корабостроителницата Скараманга скоро ще влезе стратегически вложител. В скоро бъдеще ще бъде приватизиран заводът за военни коли, а Гръцката самолетостроителна компания ще бъде реорганизирана, с цел да се трансформира в център за поддръжка на самолети за целия район.

Шесто, гръцките въоръжени сили ще укрепят цифровите си функционалности и отбраната си от хакерски атаки от хибриден тип.

Двете членки на НАТО Турция и Гърция спорят за залежи на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие в зона, в която съгласно Атина тя има суверенни права.

Днес Мицотакис упрекна Турция, че заплашва източните граници на Европа и слага в заплаха районната сигурност.

Напрежението сред двете страни се повиши, откакто на 10 август Турция изпрати транспортен съд за сеизмични изследвания и бойни кораби в зоната, за която претендира Гърция, което тласна Атина да стартира военноморски учения.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР